Tips om lån och låntagande

Svenskarnas lån har under längre tid varit föremål för debatt och politikerna har vidtagit olika åtgärder för att minska medborgarnas ökande låneberg. Men betyder detta att vi inte alls ska ta lån överhuvudtaget? Absolut inte, det gäller bara att man ska tänka till lite innan man tar lånet – så låna på bäst du vill bara du gör det smart.

Att låna pengar online är något som de flesta svenskar någon gång i livet har gjort och även kommer att göra igen i framtiden. Men alla lånar vi av olika anledningar. Något som Affärsvärlden uppmärksammat är just vad svenskarna väljer att spendera sina pengar på, och vad som tydligt syns är en skillnad mellan generationerna. Äldre lånar till renovering och yngre lånar till shopping. Så vad lånar du till och lånar du smart när du lånar pengar?

Överväga detta innan lån

Det finns en hel del saker att överväga innan man tar sig ett lån, och i Expressens låneguide tipsar man om massor av bra saker att tänka igenom ordentligt innan man skriver på det där lånepappret. Exempelvis den fösta punkten som man tar upp är frågan. Behöver du ens låna pengar? Det viktigaste är nämligen att skilja mellan ett ”jag måste låna” och eller ”jag vill låna” för att kunna göra den sak jag nu ska ha pengarna till. Är det snarare ett ”vill” än ett riktigt ”måste” så går det faktiskt att spara ihop pengarna, även om man kanske inte trodde det skulle vara ett alternativ i och med vilken tid det ofta tar att spara pengar. Men så är det inte. I alla fall inte om man ska lyssna på tv-programmet Lysfällans expert. Till Nyheter24 säger han att det går att nå en drömekonomi bara man tänker till lite kring det, och det betyder att man inte är i behov av att varken spara eller låna. Detta är hans recept för en god ekonomi:

  1. Se till att vara rättvis både mot dig själv och mot din plånbok – lev inte för mer än din inkomst, kan du inte shoppa så ska du inte shoppa, as simple as that.
  2. Låt aldrig sociala påtryckningar påverka ditt spenderande – använd dina pengar till det du vill använda dina pengar till och inte till vad du tror att andra vill att du ska spendera pengar på.
  3. Förlita dig på 24-timmars regeln – shoppingimpulser är svåra att motstå, men börja leva efter att aldrig falla för frestelsen och vänta i stället minst 24-timmar innan du genomför ett köp för då hinner du verkligen tänka igenom om köpet är en impuls eller något du faktiskt vill ha.
  4. Gör en budget och håll dig inom ramarna för den – kanske inte ett av expertens roligaste råd, men dock det viktigaste, håll koll på dina utgifter med hjälp av en budget och håll dig inom denna så sparar du mer pengar.
  5. Unna dig roliga saker också – klart du ska ha kul, men inte för mer än vad din ekonomi tillåter. Sätt en skoj-buffert i budgeten också så kan du alltid ha råd att unna dig både nöjen och fest så länge budgeten räcker till.

 

Scroll to top