Tankar vid lån

Ska du låna pengar eller funderar du på det? Vid en låneansökan är det bra att stanna upp och ta tag i vissa tankar som kan komma upp, till exempel hur kan du återbetala på smidigaste sättet och vad lånar du egentligen till? Vi benar ut olika tankar kring lån.

Med alla aktörer och långivare som finns på dagens lånemarknad är det ibland svårt att hitta rätt. På https://brixo.se/lana-pengar kan du låna pengar till bra villkor men det är trots allt bra att tänka till oavsett hur mycket du lånar och av vem du lånar.

 

Har du råd?

Den första frågan du bör ställa dig är om du faktiskt har råd med ett lån. Hur ser din ekonomi ut i övrigt? Är du själv eller har du en partner som kan stå som borgenär? Hur kommer din ekonomi se ut i framtiden? Om du har en fast tjänst är det betydligt enklare att få ett lån och också att ta det eftersom du inte behöver oroa dig för tillfälliga stopp i din betalningsförmåga.

 

Lånevillkor

Lånevillkoren är det som du behöver ta fasta på när du jämför långivare. Olika långivare har olika villkor, till exempel att du som även har betalningsanmärkningar får lov att låna, dock till en något högre ränta. Andra villkor kan vara åldersgränser och löptider samt hur länge du måste ha varit folkbokförd i landet. Just ränta och effektiv ränta är saker du också ska se över, det vill säga hur mycket lånet faktiskt kostar dig i slutändan. Du vill ju betala tillbaka så lite som möjligt utöver det belopp du lånat. Idag har regeringen satt ett räntetak för att undvika lurendrejare och folk som hamnar hos Kronofogden, men det gäller trots allt att se över kostnaderna en extra gång innan du tackar ja.

 

 

Scroll to top