Självrisk är den delen du betalar

Självrisk är den delen som du betalar vid en skada. Självrisken varierar och bestäms utifrån vilken typ av försäkring det är. Var uppmärksam på villkor, premie och självrisk när du ska teckna en försäkring.

Insurance,Home,House,Life,Car,Protection,Protect,ConceptsEn försäkring består bland annat av en självrisk som är den delen av försäkringen som du betalar om en skada skulle inträffa och du behöver utnyttja försäkringen. Vilket belopp självrisken är beror på vilken typ av försäkring det är. I en bilförsäkring kan självrisken variera beroende på skadan. I vissa försäkringar finns det olika alternativ du kan välja mellan. En typ av försäkring som inte har självrisk är livförsäkringar. I vissa försäkringar kan det finnas en förhöjd självrisk eller att du behöver betala en viss procent av skadebeloppet. Detta förekommer ofta i djurförsäkringar. Vet du inte din självrisk för dina försäkringar finns det skrivet i försäkringsbrevet.

Anmäl skada när skadebeloppet överstiger självrisken

När lönar det sig att göra en skadeanmälan? När skadebeloppet överstiger självrisken är det värt att göra ett försäkringsärende. När du har fått ett försäkringsärende godkänt dras ofta självrisken av från beloppet du ska få tillbaka för skadan. Självrisken står i omvänt förhållande mot försäkringspremien vilket betyder att om du betalar en hög premie är självrisken lägre och om du betalar en lägre premie är självrisken högre.

Jämför olika försäkringsbolag

För att det inte ska komma en otrevlig överraskning den dagen du råkar ut för en skada är det bra att ha koll på försäkringsvillkoren. När det är dags för en ny försäkring är det bra att jämföra olika försäkringsbolag eftersom villkoren kan skilja sig. Det kan skilja mycket mellan olika bolag och genom att jämföra kan du spara mycket pengar. Det är viktigt att du hittar en försäkring som är rätt för dig. Du vill vara maximalt skyddad med till exempel en hemförsäkring.

Scroll to top