Plånboks- och lånetips under lågkonjunktur

När ekonomin går sämre i ett land kan det vara svårt att se fördelarna med att ta ett privatlån och dra på sig ännu fler skulder. Men skenet bedrar eftersom det faktiskt finns en del ljuspunkter med att ta lån, både som företag och som privatperson när pengarna lyser med sin frånvaro hos staten överlag. Ta reda på varför!

Låter det vanskligt att ta lån när ekonomin i landet går på knäna? Egentligen inte. Den lilla tumregeln lyder faktiskt ”spara under högkonjunktur och investera under lågkonjunktur”. Varför då? Jo, av den enkla anledningen att ett mikrolån eller privatlån kostar mindre och att saker som kan köpas för pengar också är billigare.

låna under högkonjunkturLigg före din tid i ekonomi

Det som är positivt när du lånar under högkonjunktur, är att du kan göra smarta investeringar när priserna och räntorna dalar, och sedan gynnas av detta när högkonjunkturen sträcker på sig igen. På så sätt ligger du före alla andra som har suttit och hållit på de små slantar de har när lågkonjunkturen var som värst. Mycket av denna information är särskilt viktigt för företagare, men även för privatpersoner. Du som lekman finner det helt enkelt lukrativt genom att du får ett billigare lån rent ränte- och kostnadsmässigt, samt att det du köper (såsom ett hus, en bil…) kostar mindre. På så vis kan man säga att du sparar pengar i jämförelse mot vad det skulle ha kostat dig under en högkonjunktur när priserna inte pressas. Anledningen till att allt är billigare under en lågkonjunktur är att färre har råd att vare sig ta lån eller köpa på sig prylar.

Förberedelser A och O

Utöver att ta ett lån under en lågkonjunktur så är det också bra att förbereda sig i sinom tid innan lågkonjunkturen infaller. Det kan du göra genom att amortera mer på tidigare lån eller ta ett samlingslån för att väva in alla smålån i ett och få lägre ränta, öka ditt sparande och kanske planera din karriär på arbetsmarknaden i den mån du blir varslad eller uppsagd (kanske med nya studier, utbildningar på nuvarande arbetsplats osv).

Scroll to top