Nya regler för snabblån

Det har börjat ske en del saker när det kommer till lånemarknaden. Regeringen föreslår bland annat ett räntetak, så att snabblåneförmedlarna inte ska kunna ta ut ockerräntor. Kronofogden välkomnar förslaget och hoppas att det ska minska skuldsättningen bland hushållen. Nu är frågan vad som kommer ske härnäst på marknaden, när aktörerna försöker hitta nya utvägar till smarta lösningar.

För att förstå hur lånemarknaden fungerar behöver man ha koll på vad ränta är för något. Ränta är helt enkelt den säkerhet som långivaren tar för att garantera att få tillbaka sina lånade pengar. Ett stort lån, exempelvis ett bolån, har lägre ränta, eftersom säkerheten är bostaden som pantsätts. Hos en den snabblånförmedlare har de lägre krav, vilket därmed måste öka säkerheten – räntan. En den snabblåneföretag ställer över huvud taget inga krav. Men för att kunna ta snabblån från Strandiafinans måste du till exempel ha en taxerad inkomst, svenskt bankkonto och annat.

Nya regler, men inget slut för marknaden

Anledningen till att SMSlån har blivit så populärt är förmodligen att vi redan är skuldsatta. En bostadsbrist gör att familjer måste ta skyhöga bolån, som sedan gör att deras utgifter blir mycket höga. För att kunna ha råd med en avkopplande semester med familjen väljer därför många att ta snabblån. De som inte är insatta i vad ränta är för något, eller inte gör kalkyler på vad det kommer kosta att betala tillbaka, riskerar då att hamna i en ännu större skuldfälla.

Nu sätter regeringen ner foten, i alla fall till viss del. Räntan får enligt förslaget inte vara högre än 40 procentenheter över referensräntan. Dessutom ska kostnaden för ett lån aldrig överskrida själva lånet. Om du lånar 1000 kronor får alltså kostnaden för lånet inte överstiga 1000 kronor. Dessutom får reklam för lånen inte vilseleda konsumenterna eller locka dem till ogenomtänkta beslut, skriver di.se.

Experterna är eniga om att det här inte kommer innebära något slut för snabblånemarknaden. Syftet med lagstiftningen är helt enkelt att stärka konsumentskyddet. Dessutom kommer förmodligen de olika aktörerna hitta nya genvägar som kringgår regleringarna på olika sätt.

Scroll to top