Låna smart

När man står inför ett inköp eller kanske inte riktigt har en god ekonomi ett månadsslut kan det vara en väg att ta ett lån, eller att ta från en buffert som man sparat in för just en sådan situation. Men det finns saker att tänka på som kan vara bra att vara medveten om vid ett tillfälle som detta – oavsett om det handlar om rikets eller det egna hushållets finanser.

Pengar ekonomi svenska kronor sedlar myntI SvD kan vi läsa att det enligt Konjunkturinstitutet inte finns några större faror med att låna till största delen av flyktingkostnaderna som asylmottagandet namnges som. Nästa år väntas prislappen öka med 29 miljarder för samma sak, något som prognosexperter på KI menar att man kan låna pengar till. Men det är sedan när kommunerna tar över kostnaderna för samhällsservice som det kan bli aktuellt med skattehöjningar. Men det kommer även bli intäkter när många nyanlända får jobb och då händer det saker som påverkar ekonomin och välfärden på ett positivt sätt.

Men privatekonomiskt är det också ibland den enklaste vägen att faktiskt låna pengar – ansök om lån hos Advisa till exempel, då får du som vill låna pengar erbjudanden från flera banker efter en ansökan. En tjänst som är gratis att använda. Kraven på att få ta ett bolån utan fast jobb är som följer: Visa att man har god återbetalningsförmåga, kunna betala kontantinsats på 15 procent själv, amortera på lånet, mer om detta går att läsa i denna artikel på DN.

Fast anställning ett krav?

Anställningsformen brukar vara det som en tänker sig är det viktigaste vid ansökan om bolån men så är representanter för storbanker runt om i Sverige hävdar att detta endast är en av de olika parametrar som granskas, sedan är det ju vidare så att om en har fast anställning så brukar amortering, god återbetalningsförmåga samt ihopsparade pengar till en kontaktinsats kunna följas åt. Det viktigaste är dock att man kan klara av att betala en ränta på 8 procent, något som för övrigt kan vara svårt att påvisa utan fast jobb. Ett sista tips är att ta lån med en borgensman, men det är inte något som rekommenderas i första hand av banker, det är nämligen ett annat sorts lån som inte är knutet till bostaden, det gör villkoren lite sämre.

Scroll to top