Tidigare i år skrev SvD om hur Kronofogden har varnat för en kraftig ökning av de så kallade blancolånen och om hur detta lockat även ytländska aktörer in på den svenska lånemarknaden. Men vad är det egentligen man behöver tänka på när det kommer till att låna utan säkerhet?
Idag finns det flera alternativ att välja bland när man talar om lån och låntegivare. Till exempel är det inte längre bankerna som kommer i första rummet – låntagarna vänder sig nämligen främst till den aktör som ger det mest förmånliga erbjudandet, vilket inte längre faller inom de traditionella bankernas sfär. Just därför får de alternativa lånegivarna ett allt större spelrum, men för låntagaren gäller det att vara försiktig och noga påläst innan man skriver på ett låneavtal. Till exempel finns det flera aspekter av låneavtalet som man måste se över och det absolut viktigaste är vad du får för ränta och vilket typ av avbetalningsplan som kommer tillämpas. Det hela handlar om att ta ett lån man har råd med och kan betala tillbaka. I en artikel i DN står det exempelvis om en kvinna som fick låna hela 6 miljoner kronor utan säkerhet och nu stämmer banken då de helt plötsligt bestämt sig för att ändra hennes räntesats vilket gör att hon nu inte kan betala på sitt lån. Därför är ett tips att ta kontakt med lånegivaren personligen och tillsammans komma överrens om vilka villkor som passa just dig som låntagare.
Varken bank eller alternativ lånegivare
Ett annat alternativ som börjar bli allt vanligare är även att låna inom familjen så som att be en närstående om ett stort lån eller be denne att vara medlåntagare på ett större lån. Vad den medlånande kanske inte tänker på är dock att denne kan få svårt att själv få ett eget lån om man som förälder står med på sitt barns lån. I HD skriver man bland annat att just ett medlånande inkräktar på medlånarens eget låneutrymme. Och det är just i dessa situationer som just blancolånen blir förmånligare då man som ensamstående får möjlighet att låna utan att någon annan drabbas av ens låntagande.