Hur du ska resonera kring lån

Ibland uppstår ett behov av pengar. Det kan handla om bilköp, renovering eller en resa. I så fall kan ett privatlån vara en lämplig lösning. För lån utan säkerhet behöver du inte berätta för banken vad pengarna ska användas till. Å andra sidan måste du även kunna visa att du har förmåga att klara återbetalningen. Långivare vill se en ordnad ekonomi och någon form av fast inkomst.

Ett vanligt problem som riskerar att skada privatekonomin är att du lånar alldeles för impulsivt. Bäst är att i lugn och ro gå igenom sitt behov och även lägga mycket tid på att jämföra lån från olika långivare. För närvarande är ett privatlån hos Nordax ett bra alternativ för dig som vill ha låg månadskostnad. De har lyckats ta fram ett attraktivt erbjudande för svenska låntagare.

4 saker du måste fundera över innan lånet

Börja med att gå igenom den här checklistan:

  • Är lånet nödvändigt? Säg att du tänkt åka på utlandssemester under sommaren. Kanske kan du börja planera för det redan ett halvår i förväg och lägga undan lite pengar varje månad. Då slipper du ta ett privatlån. Kontinuerligt sparande är ett bra sätt att undvika onödiga lån.
  • Hur mycket pengar behövs? Många svenskar lånar alldeles för mycket. Behöver du till exempel 100 000 kr för en hemrenovering, ska du inte låna 200 000 kr och sedan kanske spendera de extra pengarna på konsumtion.
  • Klarar du återbetalningen? Här gäller det att tänka efter och gärna fundera över ett negativt scenario. Vad händer om du förlorar jobbet eller för en stor oförutsedd utgift? För privatlån bör du ha en viss marginal i din privatekonomi. Ligger du redan på gränsen för att klara av dina månadsutgifter, bör du definitivt undvika extra kostnader.
  • Vilken långivare är bäst? Banker kan ha olika lånevillkor och olika sätt att bestämma räntan. En bra metod är att använda jämförelsesajter för lån. Det är också viktigt att villkoren är tydliga. Ibland kan räntan verka lägre hos en viss långivare, men sedan tillkommer till exempel en hög uppläggningsavgift eller aviavgifter som gör att lånet inte blir lika fördelaktigt. Rådet är att alltid titta på totalkostnaden för lånet och inte stirra sig blind på enbart ränta.
Scroll to top