Hitta en prisvärd bostad i Göteborg

Funderar du på att köpa bostad i Göteborgsregionen? Det är en stor ekonomisk affär som knappast ska göras i en handvändning. Här kommer en del tips och knep som förhoppningsvis hjälper dig.

Som de flesta vet har bostadspriserna pressats upp i storstäderna. Efterfrågan är hög och många verkar vara på jakt efter sin drömbostad. Göteborg är inget undantag. Samtidigt har amorteringskraven skärpts för bolån. En av de största utmaningarna är att veta vad du har råd med. En bra utgångspunkt är att besöka SkandiaMäklarnas kontor i Göteborg och prata med experter som har stenkoll på bostadsmarknaden i regionen. De vet vad som är realistiskt utifrån din ekonomiska situation.

Saker att tänka på

  • För att köpa en bostad krävs 15 % av bostadspriset i kontantinsats. Det är bra att ha besparingar för att undvika att också behöva låna till kontantinsatsen.
  • Olika områden i Göteborg är olika dyra. Ofta får du betala extra för ett bra läge. I vissa fall kan det vara motiverat, men tänk på att du ofta kan få en större och bättre bostad om du bor lite längre ut, istället för att försöka hitta en lägenhet som ligger centralt.
  • Lånelöftet är en färskvara. Det gäller i 6 månader och bara under förutsättning att din inkomst inte har ändrats. Väntar du för länge måste du se till att förnya lånelöftet.
  • Låna inte för mycket i förhållande till din inkomst. Du måste även ha råd med olika nöjen. Trots allt handlar livet inte bara om att bo bra. Även om banken är beredd att ge dig ett stort lån, behöver du inte låna upp till maxgränsen.
  • Var noggrann innan du skriver på ett kontrakt. Lägg framför allt mycket tid på att undersöka bostaden så att det inte finns några fel och brister. Har till exempel kök eller badrum renoverats kan du kräva att få se ett intyg att det gjorts av behöriga fackmän.

Håll din budget

Många är för optimistiska inför sitt bostadsköp. En hel del svenskar väljer ett renoveringsobjekt, bara för att upptäcka att det kommer kosta dem stora pengar att rusta upp bostaden. Ett av de bästa tipsen är att tänka långsiktigt. Hur kommer marknaden att utvecklas? Hur länge är det sannolikt att du bor kvar? Om du betalar mer än du tänkt från början, bör det finnas någon form av uppsida inför en framtida försäljning.

Scroll to top