Ekonomi som ensamstående mamma

Vi lever i ett samhälle som utgår från att man är monogam snarare än singel, någonting som gör att det4185501-a-bulging-wallet kan vara ganska problematiskt att leva ensam. Du får då betala mer i hyra, mer för mat och har mindre i sparande. Extra jobbigt blir det såklart när man som singel dessutom har barn, och trots att det är förståeligt att en ensamstående mamma kan ha problem med pengar är det många som drar sig från att söka hjälp och istället skuldsätter sig. Det ska visa sig, enligt en undersökning från Socialstyrelsen som presenterades i november 2015, att drygt fem procent av alla hushåll i Sverige fick socialbidrag under 2014. För ensamstående mammor var det hela 21 procent, medan samma siffror för pappor var 8 procent. En ganska markant skillnad med andra ord. Mest troligt finns det ännu fler ensamstående som är i behov av bidrag eller annan typ av inkomst – men som väljer att ”klara sig själva”. Det är även visat att det är många som hamnar i ytterligare problem just för att de inte ber om hjälp. Man handlar på kredit eller tar lån som man inte har råd med, och skuldfällan blir allt större.

Våga ta tag i din ekonomi

Om även du sitter i en ekonomisk situation som du inte kan hantera finns det saker att göra innan det går för långt. För det första kan du ansöka om socialbidrag, det är ingenting att skämmas för – utan någonting som finns där för att skapa en trygghet. Du kan även ta lån om du behöver betala räkningar eller hyra, eller om du har en oväntad utgift. Det är dock viktigt att du kontrollerar att du får en bra ränta samt att du ser till att ha möjligheten att betala tillbaka. Bäst är det om du väljer att låna pengar med hjälp av lånapengarna.nu.

Det kan även vara en god idé att försöka budgetera din ekonomi, för att se vad du kan dra in på. Om du dessutom budgeterar för en längre tid kan du snart se skillnader i ekonomin, till exempel om du väljer att spara 500 kronor i månaden så ser du att det på sex månader har förvandlats till 3000 kronor – någonting som är en bra början på en buffert.

Scroll to top