Egna pengar utan lån

Det finns massor av alternativ till att låna pengar. Har man ont om pengar är det inte i första hand ett lån man ska tänka på. I synnerhet är det inte ett sms-lån man ska tänka på. Alternativen till att låna pengar begränsas bara av fantasin.

Man kan börja i endera av två ändar när man ska prata om att låna pengar, via sms eller annat. Det ena är att tala om alternativen till att låna pengarna och den andra änden är att ta bort behovet till lånandet. Själva kärnan i en lånespiral.

Istället för att låna

Om man är tvungen att få in en slant snabbt finns det en del saker man kan göra. Lån är nämligen dumt i längden och sms-lån är vanskligt på grund av höga räntor. Oavsett anledningen till det brådskande behovet av pengar kan man göra annat än att låna pengar till ränta. Till att börja med kan man titta på vinden. Finns det kanske något där man kan lägga upp för försäljning på Blocket? Man kan sälja guld eller andra värdesaker till pantbanken. Beroende på vilka vänner och familj man har och beroende på om man kan betala tillbaka kan man låna av dem. Sådana typer av lån kanske är bäst om man har en bra relation med lånegivaren. Bästa tipset för att undvika en lånefälla är att inte ha behovet av lån.

Har man inte råd med hyran och måste ta ett sms-lån kan det allra bästa tipset vara att tänka långsiktigt. Att planera sin ekonomi är det första och bästa tipset för att slippa låna pengar. Det andra tipset är att det inte är så himla viktigt att ha den senaste telefonen. Om kompisarna ska till Berlin över helgen och du inte har råd – då tar du inte lån. Du avstår och lär dig att ha sparpengar till nöjen. Dina vänner förstår och du slipper sms-lånens orimligt höga räntor.

Scroll to top