Bitcoin

Bitcoin för bättre privatekonomi?

Den digitala valutan bitcoin stiger och sjunker i värde, stiger och sjunker, stiger och sjunker. Det gör att den kan kännas som en riktigt osäker investering. Går det att förbättra sin privatekonomi med hjälp av bitcoin?

Många är de som drömmer om att göra en riktigt bra affär, så bra att de blir ekonomiskt oberoende. Därför är det inte så konstigt att intresset är stort för bitcoin och andra kryptovalutor. Men går det att investera i den här typen av tillgångar för att få bättre privatekonomi?

Några saker att tänka på när du investerar i bitcoin är följande:

  • Se till att ha en bra wallet, alltså en device där du kan lagra dina bitcoins. Vill du veta vilken wallet som passar bäst för just dina behov, läs mer här.
  • Köp inte bitcoin på kredit. Detta går än så länge att göra, men det medför en stor risk för att du skuldsätter dig. Många brittiska och amerikanska banker har stoppat möjligheten för sina kunder att köpa bitcoins med kreditkort, skriver SvD. Anledningen till detta är att de inte vill att kunderna ska dra på sig skulder som de sedan inte kan betala.
  • Låt inte dina bitcoins ligga kvar på en marknadsplats. Om du köper bitcoins, eller framför allt om du säljer annan kryptovaluta och får betalt i bitcoins, behöver du ett konto på en marknadsplats där kryptovalutor köps och säljs. Men använd inte ditt konto som en wallet.

Han förlorade sina bitcoins

En som gjorde misstaget att lagra sina bitcoins på en marknadsplats var Karl-Johan Karlsson, som köpte 1000 bitcoins för 2 kronor styck 2010. Idag skulle de ha varit värda 88 miljoner kronor, skriver Breakit. Tyvärr har han inte kvar dem. Den marknadsplats där han förvarade sina bitcoins, Mt Gox, hackades och de coins som fanns lagrade där försvann. Karlsson har tagit hjälp av japanska advokater, men tror ändå inte att han kommer att få tillbaka sina pengar, skriver Sveriges Radio. Möjligen kan han få tillbaka de 2000 kronor som han köpte sina bitcoins för från början.

Så för att svara på frågan i rubriken: investera gärna i bitcoin, men var beredd på att kursen går både upp och ned.

Scroll to top