Olika typer av lån

När det handlar om att låna pengar finns det många olika sett att göra det på. Man kan låna till bostad, till konsumtion, till bil och så vidare. Innan man tar ett lån kan det vara smart att se över vad det innebär, och det oavsett lån. Därför har vi lyft fram de olika lånealternativen med en närmare förklaring:

pengar4

  • SMS-Lån/snabblån: Någonting som med tekniken blivit mycket vanligt. Det är ett enkelt lån du tar för att snabbt få in pengar på kontot. Många gånger räcker det med att sms:a till låneföretaget önskad summa varpå de sen kontrollerar din kreditvärdighet och antingen bekräftar eller nekar dig lånet. SMS-lån har vanligtvis en väldigt hög ränta samt andra kostnader (detta kan slås ihop och kallas då effektiva ränta). Att inte betala tillbaka lånet i tid kan innebära att skulden snart blir svår att hantera i och med den effektiva räntan. Många är det dessvärre som har hamnat hos Kronofogden på grund av diverse SMS-lån, vilket kan leda till problem för personen i framtiden.
  • Konsumtionslån: Konsumtionslån har också blivit vanligare med tiden. Ett konsumentlån är som det låter pengar du lånar för konsumtion. Det kan vara ett konto på ett företag, som gör att du hela tiden kan handla, men betalar en viss summa i månaden på lånet. Även dessa lån kan i längden bli svåra att betala av eftersom det vanligtvis innebär en högre ränta.
  • Bostadslån. Bolån tas när det är dags att köpa ett nytt hem. Ett bolån får man från banken om man har en stabil ekonomi och jobb. De är viktigt att banken ser till dina möjligheter att kunna återbetala lånet, vilket du gör med amortering. Ett bolån kan dock endast bestå av 85 procent av bostadens marknadsvärde. De övriga 15 procenten är kontantinsatsen, någonting som du antingen bör ha sparat ihop till eller får ta ett privatlån för att betala. På https://www.mittbolan.se/ kan du få hjälp att hitta rätt bolån.
  • Privatlån: Ett privat lån är vad ett lån till kontantinsatsen brukar kallas. Det är ett lån som du tar för att komplettera ditt bolån. Vanligtvis har de en högre ränta än ditt bolån samt amorteringskrav.
Scroll to top