Möjligheter trots betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar gör att det bland annat blir svårare att ta lån, skaffa kreditkort eller starta upp ett abonnemang, men det finns fortfarande vissa möjligheter.

Många är rädda för att få betalningsanmärkningar och det är såklart något man ska undvika att råka ut för. Dock finns det andra vägar att gå om man drabbas.

Varför får man en betalningsanmärkning?

betala räkningar

En betalningsanmärkning fås genom att man ligger i skuld till ett företag. Den vanligaste orsaken till att någon får en betalningsanmärkning är att denne inte har betalat en faktura. När en sådan situation uppstår skickas det först ut ett antal betalningspåminnelser till den som står i skuld, innan företaget, via ett inkassoföretag, ansöker om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden, skriver Expressen. Det är så en betalningsanmärkning uppstår, och den ligger kvar i tre år för privatpersoner.

Svårare – men inte omöjligt

Om det nu skulle vara så att man råkar ut för en betalningsanmärkning så kan det bli svårare att skaffa bostad, abonnemang, ta lån och betala på kredit. Idag måste sådant kontrolleras mot Upplysningscentralen, eller UC, där betalningsanmärkningar och skulder registreras. Men idag finns det kreditkort utan UC-kontroll, något som man kan skaffa sig om man hamnat i en situation som lett till betalningsanmärkning. Det finns även lån som man kan ta utan UC-kontroll, det gäller dock att vara försiktig med alla ekonomiska beslut för att inte riskera osund skuldsättning hos oseriösa aktörer.

Felaktiga fakturor

I en artikel publicerad i SVD kan man läsa om att antalet betalningsanmärkningar hos äldre faktiskt ökat avsevärt de närmaste åren, samtidigt som yngre personer får färre betalningsanmärkningar än innan. Detta kan bero på att kreditgivare haft en hårdare approach mot unga. En möjlig anledning till att det däremot har ökat hos äldre skulle kunna vara fenomenet bluffakturor. Det kan dyka upp lite då och då, och egentligen hos vem som helst. Det gäller att ha stenkoll på sina utgifter och räkningar för att undvika att bli lurad. Tyvärr kanske inte alla äldre personer har den kunskapen eller kollen, eftersom många av dessa bluffar kan se väldigt äkta ut. Men om man märker att man fått en felaktig faktura, så ska den inte betalas av anledningen att man är rädd för betalningsanmärkningar. Det går inte att få en betalningsanmärkning under tiden som man bestrider en påstått felaktig faktura, säger konsumentvägledaren Anna Mähler till SR.

Scroll to top