Hårdare krav på sms-lån

Snart kan de företag som erbjuder sms-lån få hårdare krav på sig. Regeringen föreslår nämligen att det ska bli skärpa krav på kreditprövningar innan man tar ett lån. Om detta förslag blir verklighet återstår att se.

10602141--

Regeringen vill nu skärpa kraven på de kreditprövningar som krävs för att man ska kunna ta SMS-lån. I och med den här skärpningen ska Konsumentverket kunna stoppa de företag som inte gör ordentliga kreditprövningar på sina blivande kunder. Många av de som tar sms-lån hamnar nämligen hos Kronofogden för att de inte kunnat betala tillbaka, skriver Sveriges Radio.

Många företag är seriösa

Självklart finns det aktörer som erbjuder snabblån och som lägger stor vikt på det här med kreditprövning och tycker det är viktigt. Det är sådana här typer av företag som man bör vända sig till när man ansöker om alla typer av lån. De företag som endast lånar ut till den som inte har betalningsanmärkningar och som har regelbundna inkomster ser nämligen till sina kunders bästa och vill att de ska ha en möjlighet att betala tillbaka. Ett utav dessa företag är Flexlimit och dem kan man läsa mer om här.

Föreslog en ångervecka

Regeringen har tidigare försökt skärpa kraven på snabblån och SMS-lån och för ett par år sedan ville den före detta justitieministern Beatrice Ask införa en ångervecka för de snabba lånen. Tanken med detta var att låntagarna skulle ha två veckor på sig att dra sig ur lånen, skriver Dagens Nyheter. Det här lagförslaget klubbades faktiskt igenom och nu finns det här lagstadgat. Man kan alltså inom två veckor ångra sitt lån och lämna tillbaka pengarna utan att behöva betala någon ränta. Det här omfattar dock inte bolån, utan bara andra typer av lån som till exempel snabblån.

Scroll to top