Ekonomiskt och långsiktigt tänkande

Det finns många bra sätt att tänka ekonomiskt och spara pengar. Har man ett ekonomiskt tankesätt, samt lägger undan pengar varje månad till en buffert så behöver man förhoppningsvis inte ta sms-lån eller andra lån med hög ränta när det krisar eller när man vill unna sig en resa eller liknande.

Att leva ekonomiskt

De allra flesta som har en inkomst förstår vikten av att spara pengar. Man vet aldrig när det kommer oväntade utgifter på grund av att bilen går sönder, man blir varslad från jobbet eller en familjemedlem blir sjuk. Den här typen av händelser kan hända när man minst anar det, och att då ha en buffert som täcker dessa kostnader är otroligt viktigt.

När man gifter sig och flyttar ihop är det inte ovanligt att den ena partnern flyttar in i den andras lägenhet. Kanske har den ena redan en bostadsrätt, stor nog för att räcka till båda, och det faller sig då ofta naturligt att flytta ihop i den enas bostad för att sänka sina månadskostnader och självklart för att man vill bo tillsammans. Något som många inte tänker på är att skriva ett äktenskapsförord när man gifter sig. Även om det kanske inte känns så roligt att tänka på sådana saker när man är nykära och nygifta så är det väldigt viktigt. Bor ni i en bostadsrätt som ägs av den ena så får den andra, vid en eventuell skilsmässa, automatiskt tillgång till hälften av lägenheten, hälften av pengarna och hälften av alla saker, oavsett vem som står som ägare, om ni inte har ett äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord är därför en bra, ekonomisk trygghet att ha, även då ni förhoppningsvis aldrig behöver skilja er.

Att inte shoppa för mer än man har råd med, inte ta dyra krediter eller avbetalningsplaner med hög ränta eller leva över sina tillgångar är andra saker som är viktiga när det gäller ekonomiskt tänkande.

Scroll to top