Att veta om nischbanker

Vad finns det att se upp med när det kommer till nischbanker egentligen? Se till att alltid läsa på innan du bestämmer dig för att ta ett lån.

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur en låg boränta gynnar nischbanker, som tjänar storkovan på att erbjuda lån utan säkerhet till konsumenter.

Är det mer förmånligt att samla lånen?

I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur nischbanker ofta erbjuder blancolån som ett alternativ till flera mindre krediter, genom att samla upp dessa smålån och sedan sänka din månadskostnad. Men läs gärna i det finstilta innan du slår till, det kan nämligen vara så att den totala kostnaden för lånen faktiskt blir högre, eftersom du plötsligt måste betala snabbare och det inte sprids ut över en längre tid. Titta alltid vidare på den effektiva räntan, som kan skilja sig betydligt från den nominella och är viktigare. Avhåll dig från lån som skriver ”ränta från..” i sin marknadsföring, då det bara är en startpunkt de presenterar. Räntan kan uppgå till mycket mer än så.

Söker du om lån hos flera långivare för att på så sätt jämföra priser och kunna göra ett bättre val gäller det att se upp så du inte får alldeles för många kreditupplysningar på dig, i ditt namn. Det kan påverka dina chanser att få ett bolån eller dylikt vid ett senare tillfälle. Kontakta i stället långivaren och be om att få material som visar ett representativt exempel på ränta och kostnader. Då får du åtminstone en indikation på vad lånet kommer kosta dig i månaden.

”Kolla alltid villkoren noga och förutsätt för den egen skull att din ränta blir väldigt mycket högre om du på något sätt inte följer den betalningsplan som upprättats” – Svenska Dagbladet

 

 

Scroll to top